Turun yliopisto Avoimen yliopiston Nettiopsu

Avoimen yliopiston Nettiopsu

Kirjaudu Avoimen yliopiston Nettiopsuun. Kirjaudu
Jos sinulla ei ole Turun yliopiston käyttäjätunnusta tai tunnuksen voimassaolo on päättynyt, luo tai aktivoi tunnus verkkopankkitunnuksilla. Luo tunnus
×

Pyhää ruokahalua 5 op

USKO1068, Uskontotiede, Humanistinen tiedekunta

Kurssi korvaa 5 op uskontotieteen aineopintojen kohdasta Uskontotieteen erityisalaopinnot. Vaikka kyseessä on aineopintojen opintojakso, ei aiempia opintoja vaadita.

Sisältö

Kurssin aikana ruoan ja uskonnon suhdetta tarkastellaan useiden teemojen kautta. Kurssin painopiste ei ole etnisissä, kulttuurisissa eroissa vaan niissä ruoan ja uskonnon suhteen kulttuurisissa erityisyyksissä, jotka ovat lähellä kokemuspiiriämme. Teemat, joita kurssilla käsitellään ovat seuraavat: pyhä ruoka, ruokakiellot, rajankäynnit, riitit ja rituaalit, identiteetti, kääntymys, muistot, traditiot, paikka, kuluttajuus, kieltäymys. Teemat nousevat erityisesti uskontotieteen ja kulttuurin tutkimuksen käsitteellisistä jaotteluista. Kurssilla tehdään näkyväksi se miten ruoka, kulttuuri ja uskonto ovat saumattomalla tavalla linkittyneet toisiinsa. Kurssi haastaa opiskelijoita myös tarkastelemaan omaa käsitystään ruoasta kriittisesti ja näkemään miten monipuoliselle analyysille jokin niin arkinen asia kuin ruoka antautuu, kun sitä lähdetään avaamaan teoreettisin termein.

Opintosuoritukset

Kurssin aikana tehdään lyhempiä kirjallisia tehtäviä, luetaan sekä tiedejulkaisuja että fiktiota, harjoitellaan analyysiä, osallistutaan keskusteluihin ja kirjoitetaan loppuessee. Kurssin käytyään opiskelija hallitsee monia kulttuurintutkimuksen keskeisiä käsitteitä ja osaa soveltaa niitä erilaisiin aineistoihin.

Opetus

Verkko-opetus 24h, 6.5.-28.6.2019.

Opettaja

Anna Haapalainen

Toteuttaja

Turun yliopisto, Turku

Yhteyshenkilö

[Suunnittelija Matti Salakka](https://www.utu.fi/fi/avoin-yliopisto-opetus/opintoneuvonta-ja-yhteystiedot) matti.salakka[at]utu.fi [Opintosihteeri Sari Hurula](https://www.utu.fi/fi/avoin-yliopisto-opetus/opintoneuvonta-ja-yhteystiedot) sari.hurula[at]utu.fi

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Opintomaksu

75,00  €

Maksetaan verkkopankissa vuorokauden sisällä ilmoittautumisesta.

Edeltävät opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita