Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus 25 op
MTDK4000, Tekoäly (data-analytiikka), Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
- Johdatus tekoälyyn 2 op
- Oikeus ja tekoäly: johdatus tematiikkaan 3 op
- Johdatus digitaalisiin ihmistieteisiin 3 op
- Tekoälyn filosofia ja etiikka 3 op
- Ohjelmoinnillinen ajattelu ja tulevaisuuden taidot oppimisen ja opettamisen näkökulmasta 3 op
- Oikeus ja tekoäly: julkisen ja yksityisen vallan välissä 3 op
- AI & Cybersecurity MOOC 2 op
- Tekoälyn perusmenetelmät 3 op
- Tj22 tietojärjestelmien kehittäminen 3 op
- Tekoäly ja populaari mielikuvitus 3 op
- Tekoäly diagnostiikan, lääkekehityksen ja kuvantamisen palveluksessa 2 op
- Yleinen tekoäly ja teoriat mielestä 3 op
- Tekoäly terveystiedon tukena 1 op
Ennakkotietoa Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus käsittelee nykyajan työelämän asiantuntijoiden tekoäly-osaamiselle olennaisia kysymyksiä: mitä tekoäly on, millaisia tekoälysovelluksia on olemassa ja miten tekoäly vaikuttaa yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Opintokokonaisuuden tavoitteena on antaa valmiudet ymmärtää tekoälyn merkitys omissa asiantuntijatehtävissään. Opinnot on suunnattu Turun yliopiston kaikkien tiedekuntien ja avoimen yliopiston opiskelijoille. Opintokokonaisuuden laajuus on 25 op. Johdatus tekoälyyn -kurssi (2 op) tulee sisällyttää opintokokonaisuuteen. Muut kurssit voi valita muista tarjolla olevista kursseista. Mikäli Johdatus tekoälyyn kurssi sisältyy muihin opiskelijan suorittamiin opintokokonaisuuksiin (esim. tietojenkäsittelytieteen opinnot), tilalle valitaan kurssi valinnaisten opintojen listasta. Opintokokonaisuuteen kuuluvat kurssit järjestetään Turun yliopistossa kevätlukukaudella 2020 ja syyslukukaudella 2020. Keväällä 2021 järjestettäville opintojaksoille tulee ilmoittautua erikseen. Jos opintokokonaisuuden opiskelijakiintiöön jää tilaa, voi osallistua myös yksittäisille opintojaksoille.
Osaamistavoitteet
Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija - ymmärtää, mitä tekoälyllä tarkoitetaan ja millaisia ongelmia tekoälyllä voidaan ratkaista - osaa pohtia tekoälyn yhteiskunnallisia vaikutuksia erityisesti eettisistä, oikeudellisista ja/tai taloudellisista näkökulmista - osaa tarkastella tekoälyn yleistymisen mukanaan tuomia muutoksia erityisesti omalla tieteen- tai ammattialallaan mutta myös muilla tieteenaloilla - osaa huomioida ja tuoda esille tekoälyn mahdollisuuksia ja rajoituksia omassa työssään
Opetus
Opetus järjestetään integroituna opetuksena Turun yliopistossa.
Johdatus tekoälyyn 2 op (TKO_2103)
Sisältö
Kurssi on jaoteltu seuraavien kysymysten ympärille rakennettuihin osakokonaisuuksiin. Mitä on älykkyys? Mitä on tekoäly? Onko koneilla fyysiset edellytykset päästä älykkyydessä ihmisen tasalle? Voiko älykkyyttä mitata? Voiko älykkyyden olemassaolon havaita? Voiko äly olla olemassa ilman ruumista? Tuhoaako tekoäly ihmiskunnan? Viekö tekoäly työpaikkamme? Olisiko ihmisen ja tekoälyn symbioosi paras ratkaisu?
Osaamistavoitteet
Tekoälyn saralla on viime vuosina tapahtunut merkittäviä läpimurtoja, minkä seurauksena yleinen kiinnostus alaan on kasvanut räjähdysmäisesti. Kurssin tarkoituksena on antaa käsitys siitä, mitä tekoäly (tällä hetkellä) on ja mitkä ovat sen keskeiset vaikutukset yhteiskuntaamme. Tämän tiedon avulla on mahdollista mm. seurata kriittisesti asiaan liittyvää varsin monenkirjavaa uutisointia. Kurssi antaa tarvittavat pohjatiedot opintojaksolle "Tekoälyn perusmenetelmät".
Opintosuoritukset
Kirjallinen tentti.
Opetus
Luennot ajalla ke 8.1.2020 - ke 11.3.2020 klo 16 - 18. Paikkana EDU 1 ja Mauno Koivisto-sali, kampuskartalla rakennus 5. [Kampuskartta](https://helppopas.fi/map/turun-yliopisto) [Opetuksen aikataulu, katso kohta toteutukset](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/TKO_2103/6257)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Kirjallisuus
"Mitä on tekoäly --- ja miksi siitä pitäisi välittää?" Timo Knuutila, 2018 (saatavilla pdf-muodossa kurssin www-sivuilta users.utu.fi/knuutila/johdatusta). Luentoesitykset (powerpoint, saatavissa kurssin www-sivuilta).
Opettaja
Timo Knuutila
Oikeus ja tekoäly: johdatus tematiikkaan 3 op (OTMV1181)
Oikeus ja tekoäly: johdatus tematiikkaan -opintojakso sisältyy Tekoälyn monitieteiseen opintokokonaisuuteen 25 op ja sen voi voi opiskella myös yksittäisenä jaksona. Jos olet ilmoittautunut opintokokonaisuuteen, sinun ei tarvitse ilmoittautua jaksoille erikseen.
Sisältö
Tekoälyn haasteet oikeudelliselle sääntelylle ja päätöksenteolle. Oikeuden ja teknologian vuorovaikutus. Tekoälyn ja oikeuden vuorovaikutuksen peruskysymyksenasettelut ja ratkaisumallit.
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintojakson opiskelija - Ymmärtää, minkälaisia haasteita tekoäly asettaa oikeudelliselle sääntelylle ja päätöksenteolle, - Hahmottaa oikeudellisen ja teknologisen kehityksen vuorovaikutusta, - Tuntee tekoälyn ja oikeuden vuorovaikutuksen peruskysymyksenasetteluja ja ratkaisumalleja, - Pystyy itsenäisesti syventämään ymmärrystään tekoälyn ja oikeuden suhteesta.
Opintosuoritukset
Kuulustelu (sähköinen tentti) Tentti avataan 4.2.2020
Opetus
Luennot 8 h. Itsenäinen työskentely Opetus ajalla 13.1. - 3.2.2020. Luentoja voi seurata myös etänä, mutta niitä ei tallenneta. [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/OTMV1181/13846) [Kampuskartta](https://helppopas.fi/map/turun-yliopisto)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Johdatus digitaalisiin ihmistieteisiin 3 op (HTDK0029)
Sisältö
Kurssi tarjoaa monipuolisen yleiskatsauksen digitaalisiin ihmistieteisiin ja sen eri osa-alueisiin. Erityisesti tarkastellaan digitaalisuuden merkitystä ja vaikutusta humanistisessa tutkimuksessa, ja esitellään sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia menetelmiä, joilla digitaalisuutta ja digitaalista aineistoa voidaan lähestyä. Käsiteltäviä teemoja, työvälineitä ja menetelmiä ovat esimerkiksi tekstinlouhinta, verkosto-analyysi, datan visualisointi, digitaalinen vuorovaikutus ja tietokoneavusteinen tekijäntunnistus.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee digitaalisten ihmistieteiden eri osa-alueita. Hän ymmärtää digitaalisuutta ilmiönä, tunnistaa digitaalisuuden merkityksen humanistiselle tutkimukselle sekä tuntee digitaalisten aineistojen ja menetelmien haasteita ja mahdollisuuksia. Lisäksi opiskelija tuntee digitaalisten ihmistieteiden työvälineiden toimintaperiaatteita.
Opintosuoritukset
Sähköinen tentti
Opetus
Opetus ajalla ti 14.1. - 3.3.2020 klo 16 - 18. [Kampuskartta](https://helppopas.fi/map/turun-yliopisto) Luento-opetus ja luennoitsijoiden antamat lisälukemistot [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/HTDK0029/3955)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Opettaja
Tapio Onnela , Kai Miikkulainen , Marko Stenroos
Tekoälyn filosofia ja etiikka 3 op (FILY1078)
Tekoälyn filosofia ja etiikka -opintojakso sisältyy Tekoälyn monitieteiseen opintokokonaisuuteen 25 op ja sen voi voi opiskella myös yksittäisenä jaksona. Jos olet ilmoittautunut opintokokonaisuuteen, sinun ei tarvitse ilmoittautua jaksoille erikseen. Opintojakso on tarjolla myös yliopistojen valtakunnallisessa maksuttomassa opintotarjonnassa muiden yliopistojen tutkinto-opiskelijoille. Jos haluat ilmoittautua opintojaksolle, lähetä opintosihteerille sähköpostiviesti otsikolla Ilmoittautuminen FILY1078 -kurssille. Pyydä opinto-oikeutta ja lähetä liitteenä opintosuoritusotteesi. Opintosihteeri tarkistaa opinto-oikeutesi ja kurssin ilmoittautumistilanteen (kiintiö 50) ja antaa sinulle ilmoittautumisluvan sähköpostitse. Sen jälkeen ilmoittaudut kurssille Avoimen yliopiston Nettiopsu -palvelussa.
Sisältö
Opintojakso muodostuu kolmesta osasta. Ensimmäinen osa johdattelee aihepiiriin, esitellen lyhyesti tekoälytutkimuksen historiaa ja nykytilaa. Käsiteltyjä teemoja ovat esimerkiksi voiko kone olla älykäs, komputationaalinen malli mielestä, Turingin testi, kiinalaisen huoneen argumentti, ja tietoisuuden ongelma. Kurssin toinen osa keskittyy rajallisen tekoälyn eettisiin ja yhteiskunnallisiin seurauksiin, joista esimerkkeinä toimivat rajallisen tekoälyn vinoumat, tekoäly ja työmarkkinat, itseohjautuvat autot ja niiden synnyttämät yhteiskunnalliset kysymykset, tekoälyn käyttö sodankäynnissä, ja tekoälyn mahdollistama ihmisten valvonta. Kurssin viimeinen osa keskittyy yleisen tekoälyn kehityksen ja mahdollisen teknologisen singulariteetin mukanaan tuomiin kysymyksiin. Mahdollisesti käsiteltyjä teemoja ovat keinotekoisen elämän kysymykset, robottioikeudet ja robottien moraalinen vastuu, tulisiko meidän pyrkiä kehittämään yleistä tekoälyä ja mitä tuollaisen kehitys tarkoittaisi ihmisyydelle.
Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on kokonaiskuva tekoälyyn liittyvistä filosofisista ja käsitteellisistä kysymyksistä, sekä tekoälyn käytön yleistymiseen liittyvistä eettisistä ja yhteiskunnallisista haasteista.
Opintosuoritukset
Moodlessa suoritettava sähköinen tentti.
Opetus
Verkko-opetus. [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/FILY1078/13890)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Moodle-tentin suorittaminen hyväksytysti.
Opettaja
Valtteri Arstila
Ohjelmoinnillinen ajattelu ja tulevaisuuden taidot oppimisen ja opettamisen näkökulmasta 3 op (LUOT0073)
Sisältö
Opintojaksolla tutustutaan ohjelmoinnillisen ajattelun perusteisiin oppimisen ja opettamisen näkökulmasta. Opintojaksolla tarkastellaan ohjelmoinnillista ajattelua osana tulevaisuuden työelämätaitoja erityisesti koulun ja elinikäisen oppimisen näkökulmasta. Aihetta tarkastellaan viimeisimpien tieteellisten tutkimusten ja koulujärjestelmää määrittävien asiakirjojen kautta.
Osaamistavoitteet
Opintojakson jälkeen opiskelija hallitsee ohjelmoinnillisen ajattelun perusteet ja on tutustunut aiheeseen liittyvään ajankohtaiseen tutkimuskirjallisuuteen. Opintojakson suoritettuaan opiskelija hahmottaa ohjelmoinnillisen ajattelun merkityksen omassa työskentelyssään ja laajemmin työelämässä sekä yhteiskunnassa.
Opintosuoritukset
Etäopetukseen osallistuminen ja itsenäisesti tehtävät verkkotehtävät.
Opetus
16 t luento-opetus, itsenäinen työskentely 65 t (sisältää 4 t verkon välityksellä tapahtuvaa pienryhmätyöskentelyä) [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/LUOT0073/13825), valitse kohta Toteutukset. [Kampuskartta](https://helppopas.fi/map/turun-yliopisto)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Kirjallisuus
1. Denning, Peter; Tedre, Matti (2019) Computational Thinking. The MIT Press. ISBN 978-0262536561. 264pp. 2. Wing, J. M. (2006). Computational thinking. Communications of the ACM, 49(3), 33-35. 3. Bocconi, S., Chioccariello, A., Dettori, G., Ferrari, A., Engelhardt, K., Kampylis, P., & Punie, Y. (2016). Developing computational thinking in compulsory education. European Commission, JRC Science for Policy Report. 4. Muu mahdollinen opettajan ohjeistama materiaali.
Oikeus ja tekoäly: julkisen ja yksityisen vallan välissä 3 op (OTMV1182)
Oikeus ja tekoäly: julkisen ja yksityisen vallan välissä -opintojakso sisältyy Tekoälyn monitieteiseen opintokokonaisuuteen 25 op ja sen voi voi opiskella myös yksittäisenä jaksona. Jos olet ilmoittautunut opintokokonaisuuteen, sinun ei tarvitse ilmoittautua jaksoille erikseen.
Sisältö
Teköäly ja ihmisoikeudet, syrjintä, yksityisyys, oikeudenmukainen oikeudenkäynti, oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin, vastuullisuus, läpinäkyvyys ja avoimuus.
Osaamistavoitteet
Suoritettuaan opintojakson opiskelija - Ymmärtää tekoälyn ja perus- ja ihmisoikeuksien vuorovaikutusta, - Tunnistaa yhteiskunnalliseen vallankäyttöön ja tekoälyyn liittyviä kysymyksenasetteluja, - Ymmärtää, minkälaisia haasteita ihmis- ja perusoikeuksista juontuu tekoälytoiminnalle.
Opintosuoritukset
Kuulustelu (sähköinen tentti)
Opetus
Verkko-opetus 1.4.-24.5.2020. Itsenäinen opiskelu. [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/OTMV1182/13847)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Kirjallisuus
Valikoima artikkeleja ja muuta kirjallisuutta, jaetaan moodle-oppimisalustalla.
Opettaja
Juha Lavapuro
AI & Cybersecurity MOOC 2 op (DTEK1078)
AI & Cybersecurity MOOC sisältyy Tekoälyn monitieteiseen opintokokonaisuuteen 25 op ja sen voi voi opiskella myös yksittäisenä jaksona. Jos olet ilmoittautunut opintokokonaisuuteen, sinun ei tarvitse ilmoittautua jaksoille erikseen.
Sisältö
Opintojaksolla perehdytään tietoturvaan ja tietosuojaan liittyviin haasteisiin erilaisissa tekoälyä hyödyntävissä sovelluksissa. Kurssilla perehdytään ensin tarvittaviin tietoturvan ja tietosuojan peruskäsitteisiin ja tunnettuihin ongelmiin, jonka jälkeen siirrytään tarkastelemaan miten tekoälyn käyttöönotto voi aiheuttaa eri sovellusalueilla odottamattomiakin ongelmia.
Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on kokonaiskuva tieto- ja kyberturvallisuuden sekä tietosuojan aiheuttamista haasteista, ja miten ne vaikuttavat erilaisten tekoälysovellusten toimintaan ja käyttöön.
Opintosuoritukset
Oppimispäiväkirja ja/tai tentti
Opetus
Itsenäinen opiskelu verkkoalustalla.
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Opettaja
Vastuuopettaja Antti Hakkala
Tekoälyn perusmenetelmät 3 op (TKO_3128)
Sisältö
Kurssi koostuu seuraavista osakokonaisuuksista. Agenttiajattelu. Ongelmanratkaisu ja haku. Sokeat hakumenetelmät. Tietoiset hakumenetelmät. Pelit. Koneoppimisen perusteet. Perseptronista hermoverkkoihin. Probabilistiset mallit. Lisäksi tutustutaan Python-ohjelmointikielen käyttöön tekoälymenetelmien ohjelmoinnissa.
Osaamistavoitteet
Opintojakso antaa valmiudet ymmärtää niin perinteisiin hakumenetelmiin kuin koneoppimiseenkin perustuvia tekoälyjärjestelmiä. Nämä valmiudet ovat tarpeellinen perusta erityisesti data-analytiikan oppiaineen syventäviin opintoihin.
Opintosuoritukset
Tentti ja harjoitukset
Opetus
Syyslukukausi 2020. Luennot. [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/TKO_3128/6281)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Kirjallisuus
Luentokalvot ja lisämateriaalit ovat saatavilla kurssin Moodle sivuilta
Opettaja
Mika Murtojärvi , Antti Airola
Edeltävät opinnot
TKO_2103 Johdatus tekoälyyn
Tj22 tietojärjestelmien kehittäminen 3 op (TJ092201)
Sisältö
Opiskelija perehtyy tietojärjestelmän kehittämiseen kokonaisvaltaisesta näkökulmasta. Metodologioiden, menetelmien ja tekniikoiden kautta tutustutaan tärkeimpiin tehtäviin ja erityyppisiin järjestelmämääritelmiin ja kehittämismenetelmiin. Lisäksi tarkastellaan miten itse ISD-tutkimusta ja erilaisia viitekehyksiä voi hyödyntää kehittämistyössä ja sen kehittämisessä sekä projektien epävarmuuden käsittelyssä osana organisaation muuta johtamis- ja kehitystoimintaa.
Osaamistavoitteet
Opiskelija perehtyy tietojärjestelmän kehittämisen haasteisiin ja menetelmiin omaksuakseen keskeiset menetelmät tietojärjestelmän kehittämisprojektin toteuttamiseksi. Haasteina ovat mm. tapauskohtaisuus ja "human activity systeemin" kokonaisvaltainen kehittäminen. Kurssilla tutustutaan mm. seuraaviin menetelmiin: SSM, SSADM, IE, RAD, DSDM ja SCRUM. Kurssin jälkeen opiskelija tunnistaa erilaisten menetelmien ominaispiirteet ja osaa soveltaa kestäviä ja hallittavia menettelyjä tapauskohtaisesti osana organisaation kehitystoimia ja muutosprosessia.
Opintosuoritukset
Osallistuminen opetukseen Essee parityönä kurssimateriaalista ja itsevalituista artikkeleista. (Tekoälyakatemiassa kurssi suoritetaan 3 op laajuisena 2020 syksystä alkaen ja siinä tehdään rajatumpi essee painottuen tekoälyn käyttöön, kehittämiseen ja implementointiin kokonaisvaltaisen kehittämisen viitekehyksessä.)
Opetus
Opintojakso järjestetään periodissa I syyslukukaudella 2020. Luento-opetus 28 t [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/TJ092201/2362)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Kirjallisuus
1. Avison, D. and Fitzgerald, G.: Information Systems Development: Methodologies, Techniques and Tools, 4 painos, 2006 2. Kurssilla jaettava artikkelikokoelma.
Opettaja
Jani Koskinen
Edeltävät opinnot
Suositeltavia edeltäviä opintoja: TJ14 Tietojärjestelmien mallintaminen
Tekoäly ja populaari mielikuvitus 3 op (DIGU1200)
Sisältö
Populaarikulttuurin kuvastoilla ja populaareilla esittelyillä on vahva asema siinä, miten tekoälystä keskustellaan ja millaiseksi sen merkitys nyt ja tulevaisuudessa kuvitellaan. Kurssilla käydään läpi ajattelevien koneiden, verkkojen ja robottien populaarikulttuurista historiaa keskittyen erityisesti vaikutusvaltaisiin tekoälyn populaarikuvitelmiin ja niiden myöhempään perintöön sekä käyttöön nykykeskusteluissa Suomessa ja kansainvälisesti
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää, miten aiempi julkinen keskustelu ja erilaiset tieteiskirjallisuuden ja -elokuvan pääteemat vaikuttavat nykyiseen yhteiskunnalliseen tekoälykeskusteluun ja myös tekoälyn tutkimukseen ja soveltamiseen.
Opintosuoritukset
harjoitustyö(t), tentti
Opetus
Syyslukukaudella 2020. Luennot, itsenäinen työskentely [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/DIGU1200/14002)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Opettaja
Jaakko Suominen
Tekoäly diagnostiikan, lääkekehityksen ja kuvantamisen palveluksessa 2 op (BIOT3009)
Sisältö
Kurssilla käsitellään mm. genomitietoon ja kuvantamisaineistojen käsittelyyn liittyviä tekoälyn sovelluksia, joita hyödynnetään biopankkitoiminnassa ja digitaalisessa patologiassa. Perehdytään myös siihen, miten tekoäly on mukana lääketieteellisiä tietoaineistoja käyttävässä instrumentaation kehityksessä. Lisäksi tutustutaan tekoälyn käyttöön uusien lääkeaineiden kehitystyössä. Tekoälyn avulla voidaan ennustaa lääkeaihioiden molekyylitason vuorovaikutuksia lääkekehityskohteen kanssa, luoda uusia lääkeaihioita ja ennakoida lääkkeiden käyttäytymistä elimistössä.
Osaamistavoitteet
Kurssin aikana opiskelija tutustuu tekoälyn avaamiin mahdollisuuksiin modernissa lääketieteellisessä tutkimuksessa ja diagnostiikassa. Hän ymmärtää, miten tekoälyn avulla voidaan yhdistää erityyppisistä lähteistä tulevia aineistoja (esim. kuvantaminen, potilaskertomukset, laboratoriotutkimukset) ja löytää syväoppimisen keinoin kokonaan uusia vastaavuussuhteita. Opiskelija osaa soveltaa tekoälystä aiemmin oppimaansa tietoa ymmärtääkseen, miten tekoäly mahdollistaa tutkimuksissa syntyvien suurten tietomäärien sujuvan hallinnan ja hyödyntämisen.
Opintosuoritukset
Itsenäinen työskentely 45h, pakolliset luennot 3x3h Hyväksytysti suoritetut tehtävät verkossa, aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen
Opetus
Syyslukukaudella 2020. Materiaalit ja etukäteistehtävät verkossa, luennot [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/BIOT3009/13894)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Opettaja
Laura Mairinoja
Edeltävät opinnot
Tekoälyakatemian "Johdatus tekoälyyn" -kurssi suoritettuna tai vastaavat tiedot. (esim. kirjallinen todistus, että on suorittanut Helsingin Yliopiston verkkokurssin Elements of AI)
Yleinen tekoäly ja teoriat mielestä 3 op (FILY1079)
Sisältö
Opintojaksolla syvennytään yleisen tekoälyn ja/tai vahvan tekoälyn edellytyksiin suhteessa keskeisiin filosofisiin, neurobiologisiin sekä laskennallisiin mielenteorioihin. Näitä teemoja käsitellään rikkaassa teoreettisessa kontekstissa, mukaan lukien kysymykset simulaatioiden luonteesta, representaation sisällön määrittymisestä, sekä emootioiden luonteesta ja toteutuksesta tekoälyjärjestelmissä. Opintojaksolla tarkastellaan myös kehityspsykologian inspiroimia esimerkkejä itseoppivista roboteista ja kysymystä siitä, missä määrin yleinen tekoäly voisi (ja tulisi) muistuttaa ihmismieltä.
Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on laaja yleiskuva yleisen ja/tai vahvan tekoälyn kehittämiseen liittyvistä pyrkimyksistä ja kysymyksistä suhteessa keskeisiin mielenteorioihin.
Opintosuoritukset
Lyhyet kirjoitustehtävät sekä essee
Opetus
Ajankohta: syksy 2020 Luento-opetus, oheislukemisto [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/FILY1079/13891)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Opettaja
Valtteri Arstila
Tekoäly terveystiedon tukena 1 op (HOIT3618)
Sisältö
(Järjestelmät) Valtakunnalliset sote-tietojärjestelmät (Terveystiedot) Perus- ja erikoissairaanhoidon tietojärjestelmiin tallennettavat terveystiedot (Sovellus) Esim. Digital Nursing Turku
Osaamistavoitteet
Opiskelijalle muodostuu opintojakson aikana näkemys yksilön elämänkaaren aikana kertyvästä terveystiedosta, sen tallentumisesta kansallisiin ja alueellisiin potilastietojärjestelmin, sekä tämän tiedon käyttömahdollisuuksista väestön ja yksilön terveyden parantamiseksi data-analyysin keinoin.
Opintosuoritukset
Luento-opetus, seminaarityöskentely
Opetus
Syyslukukaudella 2020. [Opetuksen aikataulu](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/HOIT3618/13912)
Arviointi
Ilmoitetaan myöhemmin
Kirjallisuus
Alan ajankohtaisia tieteellisiä artikkeleita: Esim. https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2019/04/keskitetyilla-tietojarjestelmilla-ja-tekoalylla-kustannustehokkuutta-uusiin-sote-jarjestelmiin
Opettaja
Sanna Salanterä , Antti Vikström
- Oppiaineen esittely
- Kevät 2020
- Lähiopetus
- Perusopinnot
Toteuttaja
Turun yliopisto, Turku
Yhteyshenkilö
[Koordinaattori Heta Tossavainen](https://www.utu.fi/fi/avoin-yliopisto-opetus/opintoneuvonta-ja-yhteystiedot) heta.s.tossavainen[at]utu.fi
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen on päättynyt.
Opintomaksu
230,00 €
Maksetaan verkkopankissa vuorokauden sisällä ilmoittautumisesta.