Turun yliopisto Avoimen yliopiston Nettiopsu

Avoimen yliopiston Nettiopsu

Kirjaudu Avoimen yliopiston Nettiopsuun. Kirjaudu
×

Tietojenkäsittelyn perusteet II 5 op

TKO_5738, Tietojenkäsittelytieteet, Teknillinen tiedekunta

Opintojakson aikataulu on 08.03.2021 - 02.05.2021 ja ilmoittautuminen tapahtuu avoimen yliopiston kautta. Opintojakso on osa [Tietojenkäsittelytieteiden perusopintoja](https://nettiopsu.utu.fi/avoin/ilmoittautuminen/hakukohteet/31293) Opinnoista on tarjolla myös aikatauluttamaton DEFA-opintojen versio (suoritusten deadline 31.5.2021) [Ks. Defa-opinnot](https://oppimisanalytiikka.fi/2019/defa)

Sisältö

Opintojaksolla paneudutaan lyhyesti algoritmisen ongelmanratkaisun voimaan ja rajoituksiin sekä tutustutaan tietokoneen rakenteeseen ja toimintaan loogisten piirien tasolla. Käsiteltäviä asioita ovat mm. tehtävien laskettavuus ja algoritmien kompleksisuus; tiedon esittäminen, lukujärjestelmät, loogiset piirit ja niiden avulla rakennetut tietokoneen komponentit; konekieli; kieliopit, kääntäjät ja korkean tason ohjelmointikielen kääntäminen konekielelle. Opintojakson lopuksi käsitellään lyhyesti myös ns. älykkäissä järjestelmissä käytettyjä hakuongelmia sekä niiden ratkaisua käyttäen mm. syvyys- ja leveyshakua.

Osaamistavoitteet

Kurssin jälkeen opiskelija ymmärtää tietokoneen toimintaperiaatteen loogisten piirien tasolta lähtien. Opiskelija tietää yksityiskohtaisesti miten tietokone pystyy suorittamaan korkean tason ohjelmointikielen komentoja, mutta ymmärtää myös sen kykyjen rajat. Lisäksi opiskelija tuntee ns. tekoälyn piiriin kuuluvien hakuongelmien ja pelaamiseen liittyviä tärkeimpiä strategioita.

Opintosuoritukset

ViLLE-tehtävät, osallistuminen opetukseen, kirjallinen tentti

Opetus

08.03.2021 - 02.05.2021 Luennot, tutoriaalit (pakollinen läsnäolo, voi osallistua myös verkossa), ViLLE-tehtävät, tentti ja itsenäinen työskentely. Opetusta koskevat tiedot julkaistaan tiedekunnan [opinto-oppaassa, ks. Toteutukset](https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/TKO_5738/1746)

Toteuttaja

Turun yliopisto, Turku

Yhteyshenkilö

Opintojen sisältö ja Defa-opinnot: Vastuuopettaja, tuutori Vilho Kivihalme, Vilho Kivihalme[at]utu.fi Avoin yliopisto-opetus: [Suunnittelija Lotta Nyholm](https://www.utu.fi/fi/avoin-yliopisto-opetus/opintoneuvonta-ja-yhteystiedot) lotta.nyholm[at]utu.fi [Opintosihteeri Heli Lainio](https://www.utu.fi/fi/avoin-yliopisto-opetus/opintoneuvonta-ja-yhteystiedot) heli.lainio[at]utu.fi

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Opintomaksu

0,00  €