Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
SOSI4041 S.4 ETNOGRAFISET KENTTÄTYÖMENETELMÄT 4 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Käy seuraavien opintojaksojen suoritukseksi
Valtiotieteiden maisterin tutkinto
Sosiologia
Sosiaalitieteiden laitos

Yleiskuvaus

Etnografia on laadullinen tutkimusmenetelmä, jolla tarkoitetaan yleensä aineiston keräämistä havainnoinnin ja/tai haastattelujen avulla. Tutkimusaineiston keruu tapahtuu "kentällä", jonka määrittely jo itsessään on osa tutkimusprosessia. Etnografinen tutkimus menetelmineen on monipuolinen kokonaisuus, josta löytyy eri koulukuntia ja painotuseroja. Kurssilla tutustutaan etnografisen tutkimuksen kenttään ja erilaisiin kenttätyön mahdollisuuksiin.

 

Kurssin kenttänä toimii ”viihtyisä ja valoisa, hyvien liikenneyhteyksien äärellä” oleva kauppakeskus, joka tarjoaa lukuisia kulutus- ja elämäntapavalintoja. Ostarin kutsuvilta käytäviltä ja avarilta aukioilta on mahdollista löytää useita mielenkiintoisia tutkimusaiheita (esimerkiksi vapaa-aika, nuorisokulttuuri, konsumerismi tai tila).

 

Kurssi sisältää luentoja ja vapaamuotoisempia tapaamisia (tiistaisin klo 10-12 Uno Harva -salissa), sekä erikseen sovittavat kenttätyöt. Kenttätyössä toimimme pienryhmissä, joilla on oma tutkimustehtävänsä, mutta tulkitsemme tutkimustuloksia myös koko kurssin voimin. Harjoittelemme kenttätyön suunnittelua, kentälle pääsyä, vuorovaikutusta tutkittavien kanssa, havainnoinnin eri muotoa, etnografista haastattelua, sekä etnografisen aineiston analyysia ja tulkintaa. 

 

 

Ilmoittautuminen

Kurssille mahtuu 20 opiskelijaa. Ilmoittautuminen 25.9. mennessä ccrant@utu.fi
Kerro ilmoittautuessasi opiskelijanumerosi sekä missä vaiheessa opintoja olet.

Vastaavat opettajat

Carita Lockmer
ccrant[ät]utu.fi​
Laura Lyytikäinen
laura.lyytikainen[at]utu.fi

Opetus

6.10.2015 – 15.12.2015
Luento-opetus
Ti 6.10.2015 - 15.12.2015 viikoittain klo 10-12, Uno Harva -sali