Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
Kyläpelistä viihdetuotteeksi. Jalkapalloilun historian muutoslinjoja 3–5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Käy seuraavien opintojaksojen suoritukseksi
Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos

Osaamistavoitteet

Kurssin tarkoituksena on perehtyä jalkapalloilun reilusti yli 150-vuotiseen historiaan. Opiskelijat tutustuvat lajin varhaisvaiheisiin ja muotoutumiseen nykyisen kaltaiseksi peliksi sekä ammattilaistumiseen. Kurssilla käsitellään myös jalkapalloilun ja amatööriyteen pitäytyneen olympialiikkeen vaikeaa suhdetta, joka johti lopulta jalkapallon omien arvokisojen eli MM-turnauksen aloittamiseen 1930. Toisen maailmansodan jälkeen jalkapalloilu kasvoi vähitellen globaaliksi lajiksi, maanosaliitot syntyivät ja kilpailutoiminta monipuolistui. Merkittävä askel lajin kansainvälistymisessä oli Englannissa 1966 pelattu MM-lopputurnaus, sillä se televisioitiin lähes 100 maahan. Seuraavalla vuosikymmenellä sponsorointi tuli vahvasti mukaan kuvioihin Coca Cola -yhtiön kanssa tehdyn sopimuksen myötä.
Opiskelijat perehtyvät myös jalkapalloilun nykypäivään asti ulottuviin, mutta jo 1990-luvulla käynnistyneisiin muutoksiin. Pelin sääntöjä muutettiin tuolloin radikaalisti tarkoituksena tehdä pelistä nopeampaa ja maalirikkaampaa. Toisaalta niin sanottujen taivaskanavien tulo vuosikymmen lopulta lähtien moninkertaisti tv-tulot ja edisti huippujalkapalloilun viihteellistymistä. Kolmas iso muutos käynnistyi niin sanotun Bosman-tapauksen seurauksena, kun pelaajavirrat maasta toiseen kasvoivat moninkertaiseksi ja hävittävät vähitellen puhtaasti oman maan pelaajilla pelattavat kansalliset sarjat. Uudella vuosituhannella huippujalkapalloa koskevan keskustelun valokeilaan ovat nousseet esimerkiksi teknologian käyttö, arvokisojen myöntämiseen liittyneet epäselvyydet sekä isojen turnausten jättiläismäiset kustannukset ja niiden kattaminen. Näihinkin asioihin on paneutua kurssin tehtävissä ja keskusteluissa, mutta fokuksessa voivat olla myös paikallisen tai alueellisen jalkapalloilun muutokset.

Yleiskuvaus

Opetusmuoto: Verkkokurssi, 3-5 op suoritustavasta ja vapaaehtoisista kirjoitelmista riippuen.

Ilmoittautuminen

Syyslukukauden 2015 verkkokursseille ilmoittautuminen alkaa 18.8.2015 klo 12.00 ja päättyy 16.9.2015 klo 12.00. Lisätietoja kursseista http://verkko-opetus.utu.fi/historia/">http://verkko-opetus.utu.fi/historia/

Vastaava opettaja

Arto Nevala

Opetus

12.10.2015 – 13.12.2015

Arviointi

Numerolla 0-5.