Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
SOSI4013 A.1 / S.2 SUKUPUOLITTUNUT TEKNOTIEDE: RUUMIS, SEKSUAALISUUS JA YHTEISKUNTA 3 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Käy seuraavien opintojaksojen suoritukseksi
Sosiaalitieteiden laitos

Yleiskuvaus

Kurssilla tutustutaan tieteen ja teknologian tutkimuksen perusteisiin, ja keskeisiin ajatuksiin ruumiin ja lääketieteen sosiaalitieteellisessä tutkimuksessa. Näitä teemoja pohditaan sukupuolen, kehon ja seksuaalisuuden näkökulmista ja tavoitteena on oppia näkemään kuinka näennäisesti neutraalit teknologia ja tiede ovat arjessa kuitenkin sukupuolittuneita. 

 

Aiheeseen paneudutaan kolmen teeman kautta. Aluksi tutustutaan alan keskeisiin teorioihin. Toisessa teemassa havainnoidaan näitä teorioita ruoan ja ravinnon kautta. Viimeiseksi tutustutaan ihmisillä tehtäviin kansainvälisiin lääkekokeisiin. Eriarvoisuus kokemuksena kulkee mukana kaikissa teemoissa. Perusteemojen lisäksi kurssi nostaa esiin syvällisempiä kysymyksiä todellisuuden luonteesta, ruumiin kokemisesta, voiko teknologialla olla toimijuutta, ja miten ihmiset voivat muuttaa kokemaansa eriarvoisuutta. Kurssilla vierailevat Harley Bergroth ja aktivisti, ’Congrats, you have an all male panel!’-bloggaaja, Tri Saara Särmä.

 

Kurssi koostuu luennoista ja seminaareista joiden aikana keskustellaan viikon aiheesta, tehdään ryhmätehtäviä, katsotaan elokuvia ja puhutaan niistä. Kurssin opetusmuoto edellyttää aktiivista osallistumista sekä luennoille että seminaareihin, ja kurssimateriaalien viikoittaista lukemista. Kurssin arvostelu perustuu osallistumiseen ja luentotenttiin.

Vastaava opettaja

Salla Sariola
salla.sariola(at)utu.fi

Opetus

Luento-opetus
To 3.3.2016 - 14.4.2016 viikoittain klo 12-16, Uno Harva -sali
Poikkeukset:
17.3.2016 , HUOM! Ei luentoa
To 21.4.2016 klo 14-16, Uno Harva -sali