Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2016–2017
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
YKIR3086 Islam, muslimit ja kirjallisuus -seminaari 3 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Käy seuraavien opintojaksojen suoritukseksi
Filosofian maisterin tutkinto
Yleinen kirjallisuustiede
Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos

Yleiskuvaus

Tervetuloa yleisen kirjallisuustieteen oppiaineen ja Prometheus Ry:n yhteistyössä järjestämään seminaariin!

Islam, muslimit ja kirjallisuus -seminaari 23.9. klo 10-18, Rosetta II

Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen oppiaine järjestää yhteistyössä yleisen kirjallisuustieteen opiskelijajärjestö Prometheus ry:n kanssa Islam, muslimit ja kirjallisuus -seminaarin 23.9. klo 10–18 luentosalissa Rosetta II.

Islam ja muslimit ovat saaneet erityisesti viimeisen vuoden aikana yhä enemmän mediahuomiota. Islamofobia on värittänyt keskusteluja paitsi Suomessa niin myös muualla maailmassa; väittely käy kiihkeänä niin islamin uskon puolesta kuin sitä vastaan. Yleinen kirjallisuustiede lähestyy tätä ajankohtaista aihetta omasta kirjallisuutta, historiallista kontekstia ja kulttuurista ymmärtämystä korostavasta näkökulmastaan. Syyskuun seminaari tarjoaa monia tieteellisiä tulokulmia moniin kulttuurisiin, uskonnollisiin, kirjallisuustieteellisiin ja sanataiteellisiin sidoksiin, joita islamin uskoon liitetyt tekstit sisältävät. Seminaari antaa tilaa myös muslimiyhteisön sisältä kumpuaville puheenvuoroille. Kuusi eri luennoitsijaa valottavat seminaarilaisille islamin uskoa, Koraania ja muslimimaailmaa kukin erilaisesta näkökulmasta.

Seminaaripäivä koostuu akateemisesta luentosarjasta ja Spoken word -iltaklubista. Luennot ovat 45 minuuttia, jonka jälkeen on varattu 15 minuuttia keskustelulle. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Päivän alustava ohjelma on seuraavanlainen:

Klo 10 Aziza Hossaini "Taide siltana maahanmuuttajien kotouttamisessa"

Klo 11 FT Muhammed Al-Shaar “The Quranic Text and Its Exegeses”.

Klo 12 FT Ilkka Lindstedt ”Klassinen arabiankielinen kirjallisuus”

Klo 13 Lounas

Klo 14 FT Mikko Viitamäki ”Saamme vielä nähdä. Runous ja vastarinta Pakistanissa”.

Klo 15 TM Katri Karhunen ”Iranilaiset elämänkerrat ja väkivallaton vastarinta”.

Klo 16 Kahvi

Klo 16.30 FM Hassan Alssaleh ”A Need of Enlightenment in the Arabic World?” (arabiaksi, tulkattu englanniksi)

Seminaaripäivän iltaosuus alkaa klo 19 Kirjakahvilassa Vanhalla Suurtorilla. Monitaiteinen ja -kulttuurinen spoken word -iltaklubi toteutetaan yhteistyössä luovan kirjoittamisen opiskelijajärjestö Kammio ry:n ja luovan kirjoittamisen "Toiset Tarinat" -projektin kanssa. Luovan kirjoittamisen opiskelijat ovat viime kevään ajan tutustuneet turvapaikanhakijoihin sanataideharjoitusten avulla. Seminaarin iltaklubissa kuullaan paitsi fragmentteja turvapaikanhakijoiden teksteistä, niin myös jo maassa pidempään olleiden maahanmuuttajakirjoittajien runoja. Illan päätteeksi halukkaille on tarjolla monikielinen open mic. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Opiskelijat voivat suorittaa seminaarista kolmen opintopisteen arvoisen suorituksen. Seminaarikurssisuoritus pitää sisällään kirjallisuutta ja luentopäiväkirjan seuraavasti:

-luentopäiväkirja: 1–1,5 sivua/luento (6-9 sivua), luentopäiväkirjassa on käsiteltävä luettua kirjallisuutta ja luentoja (riviväli 1,5, fontti 12, Times New Roman)

-5 Koraanin suuraa (ovat saatavilla myös suomeksi); 1 - al-Fatiha, 13- al-Ra’d, 19- Maryam, 21 al-Anbiya’, 25 - al-Furqan (Koraanin lukemisen avuksi tarvittaessa How to read the Quran, Carl W. Ernst, löytyy e-kirjana Volterista)

- kaunokirjallisuutta: Riadin tytöt (Raja’ al-Sani’) TAI Paljas leipä (Mohamed Choukri)

-Jaakko Hämeen-Anttila: Reunamerkintöjä: esseitä ja käännöksiä Lähi-idän kirjallisuudesta

Korvaavuudet: A7 (valinnaisia opintoja) tai maapaketti (kohta: Muut maat). Kaikki luennot käyvät myös osaksi (kv-)luentopassia.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset vastuuopettaja Hanna Meretojalle 22.9. mennessä (hailme(at)utu.fi). Luentopäiväkirja palautetaan lokakuun loppuun mennessä vastuuopettajalle.

Vastaava opettaja

Hanna Meretoja

Opetus

23.9.2016 – 23.9.2016
Seminaari
Pe 23.9.2016 klo 10.00-18.00, Rosetta II

Lisätiedot

Kulttuurihistorian vastuuopettaja/suoritusten vastaanottaja: yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki

Uskontotieteen vastuuopettaja/suoritusten vastaanottaja: prof. Matti Kamppinen
Seminaari korvaa uskontotieteen opintoja sopimuksen mukaan.

Yleisen historian vastuuopettaja/suoritusten vastaanottaja: yliopisto-opettaja Heli Paalumäki
Yleisen historian opiskelijat voivat täydentää YLHI0610-kohdan 5 op:n suoritukseksi esseellä kirjasta Jaakko Hämeen-Anttila ja Inka Nokso-Koivisto: Kalifien kirjastossa: arabialais-islamilaisen tieteen historia (2011).