Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2016–2017
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
Ruumis ja teoria 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Käy seuraavien opintojaksojen suoritukseksi
Filosofian maisterin tutkinto
Yleinen kirjallisuustiede
Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos

Yleiskuvaus

Ruumis ja teoria -kurssilla luodaan monitieteinen katsaus ruumiin teoretisoinnin päälinjoihin. Varhaisista ruumiin sosiokulttuurisista tutkimuksista (esim. Marcel Mauss, Mary Douglas) edetään tarkastelemaan yhteiskunnallisten käytäntöjen ruumiillistuneisuutta (esim. Michel Foucault, Pierre Bourdieu, Judith Butler) ja päädytään pohtimaan ruumiin merkityksiä globalisoituneessa postmodernissa kulttuurissa (esim. Jean Baudrillard, Mike Featherstone, Michel Maffesoli). Kurssilla käsiteltävät teoreetikot ovat ruumista koskevan teorianmuodostuksen perustekstejä, monella tieteenalalla sovellettavaa yhteisomaisuutta. Painopiste on kuitenkin nykykulttuurin ruumiskeskeisyydessä 1980-luvulta alkaen ja sen herättämissä kriittisissä teoreettisissa ja poliittisissa näkökulmissa. Ruumiillisuutta tarkastellaan niin esitettynä (representaatiot) kuin koettuna (ruumiinfenomenologia). Kurssi kutsuu myös oman kehollisuuden kuunteluun ja reflektointiin, mikä pyritään huomioimaan kurssin suoritustavoissa.

Ilmoittautuminen

Vastaava opettaja

Ilmari Leppihalme
ilmari.leppihalme[ät]oulu.fi

Opintojakson kotisivu

Opetus

15.2.2017 – 15.5.2017
Itsenäinen työskentely
Kevätlukukauden verkkoryhmä

Arviointi

Numerolla 0-5.

Lisätiedot

Kurssi sopii sekä aineopintoihin että syventäviin opintoihin.