Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2013–2014
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
Käykää pöytään! Ruokahistorian opintopiiri 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Käy seuraavien opintojaksojen suoritukseksi
Suomen historia
Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos

Yleiskuvaus

Opintopiirissä tutustutaan ruokailuun ja ruokakulttuureihin eri näkökulmista. Keskeinen tarkastelukohde on ruokavalio, ruokailun merkitykset ja konventiot eri aikakausina ja eri kulttuureissa. Opintopiirissä opiskelija oppii analysoimaan ravitsemuksen monitahoiset kytkennät muuhun inhimilliseen toimintaan ja sen vaikutukset terveyteen, muuhun hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin, kulttuu­riin ja talouteen. Samalla oppii tuntemaan monipuolisesti ruokahistoriallista kirjallisuutta ja muita lähdeaineistoja sekä harjaantuu analysoimaan kirjallisia tekstejä ja muita lähdeaineistoa ja tulkitsemaan niitä soveltavasti.

Opintopiiri käyttää aineistonaan ruokahistoriaa ja -kulttuuria käsitteleviä tekstejä ja perehdyttää niiden erittelyyn ja tulkintaan. Tämän opintomuodon toimintatapa on lukea, esitellä ja analysoida tekstejä yhdessä keskustellen. Luettavat tekstit jaetaan opintopiiriläisille kunkin periodin aikana opintopiirin Moodle-sivujen kautta. Suoritus edellyttää aktiivista osallistumista opintopiirin kokoontumisiin ja perehtymistä ennalta sovittuihin teksteihin. Kukin osallistuja valmistelee kurssin kuluessa kaksi alustusta, joissa esitellään ensinnäkin tekstin kirjoittaja ja hänen taustansa sekä toiseksi tarkasteltavan kirjoitelman sisältö ja sen johtopäätökset. Lisäksi opiskelija kirjoittaa kolmen opintopisteen ruokahistoriallisen esseen (8 s.).

Vastaavat opettajat

Timo Myllyntaus
timmyl[ät]utu.fi
Kaisa Kumpulainen
kmkump[ät]utu.fi

Opetus

15.1.2014 – 30.4.2014
Luento-opetus
Ke 22.1.2014 - 30.4.2014 viikoittain klo 16.00-18.00, Virkkunen-seminaarisali E104
Poikkeukset:
15.1.2014 klo 16.00 –18.00 , Tempo Kokoushuone, Minerva 2. krs, Ensimmäinen kokoontuminen
Itsenäinen työskentely