Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2014–2015
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
TAHI2571 A2a/S2a Psykoanalyysi, merkkiprosessit ja taide 6 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Käy seuraavien opintojaksojen suoritukseksi
Taidehistoria
Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos

Yleiskuvaus

Aika: I-II periodi, alkaen ke 10.9. klo 12-14
Huom! lisäksi to 20.11. klo 10-12, E221

Paikka:  Ensimmäisen periodin aikana seminaarihuone Jäntere (Minerva, 1. krs.) ja toisen periodin aikana seminaarihuone E221 (Minerva, 2. krs.)

Sisältö: Luentosarja tarkastelee kriittisesti psykoanalyysin peruskäsitteistöä ja sen soveltuvuutta kuvien/kuvataiteen tulkintaan. Kurssin alussa hahmotetaan psykoanalyyttisen lähestymistavan suhde ikonografiaan (”ikonografian rajalla”: voimmeko puhua psykoanalyyttisestä ikonografiasta?) ja semiotiikkaan (representaation käsite semiotiikassa ja psykoanalyysissä). Tämän jälkeen käydään kriittisesti läpi keskeiset käsitteet (mielen domestinen ekonomia): virhesuoritukset, arkeologia-metafora, unisymbolien dynamiikka (siirtymä ja tiivistymä), Oidipus (Freud) ja anti-Oidipus (Deleuze-Guattari), tiedostamaton, repressio, toistamispakko, introjektio, peitemuisto, narsismi, melankolia (kumpaankin luodaan laaja katsaus) ja persoonallisuuden topografia. Lopuksi vertaillaan Jacques Lacanin ja Sigmund Freudin teorioiden keskeisiä käsitteitä.

Suoritustapa: Luennot (tentti tai luentopäiväkirja) ja esseet. Taustakirjallisuus annetaan luentojen alussa.

Arvostelu: 1-5

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen NettiOpsussa alkaa ke 27.8. ja päättyy ke 3.9. Kurssille otetaan 16 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, pääaineopiskelijat ovat etusijalla.

Vastaava opettaja

Altti Kuusamo