Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
KUHI0240 P6 Kulttuurihistoria ja menneisyyden läsnäolo 4 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Kulttuurihistoria
Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa eritellä historian ja muistin kulttuurisia ja yhteiskunnallisia yhteyksiä, tutkimuksen eettisiä näkökohtia ja ylipäänsä historiallisen tiedon käyttöä.

Yleiskuvaus

Historia on monin tavoin läsnä ihmisten ja yhteisöjen elämässä. Opintojaksossa tarkastellaan menneisyyden näkymistä nykyajassa. Historiakulttuurin tutkimuksen lisäksi jakso valaisee menneisyydestä kertomisen ja nykyhetken vuorovaikutussuhteita. Samalla pohditaan menneisyyden läsnäolon ammatillista merkitystä: miten menneisyys elää opetuksessa, kulttuurialalla ja työelämässä.

Vaadittavat opintosuoritukset: Kirjatentti, essee tai luentokurssi.

Vastaava opettaja

Sakari Ollitervo
artolli[ät]utu.fi

Opetus

Luento-opetus
Itsenäinen työskentely

Oppimateriaalit

Opintojakson P6 voi suorittaa kirjatenttinä tenttiakvaariossa tai historia-aineiden tenttipäivinä. Opintojaksoa tukeva oheismateriaali on käytettävissä moodlessa osoitteeessa https://moodle2.utu.fi/course/view.php?id=5242

Kirjallisuus

Medeiasta pronssisoturiin. Kuka tekee menneestä historiaa? Toim. Pertti Grönholm ja Anna Sivula. (2010); Davis, Natalie Zemon: Slaves on Screen: Film and Historical Vision (2000).

Sekä yksi seuraavista:

IC-98: A View from the Other Side (2011),http://vimeo.com/59128708

Lena Muhina: Piirityspäiväkirja. (2014).

W.G. Sebald: Ilmasota ja kirjallisuus (2014).

Lisätiedot