Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.

The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.

x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
POLH3080 Näkökulmia siirtolaisuuteen kansallisena, alueellisena ja globaalina kysymyksenä 4 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Käy seuraavien opintojaksojen suoritukseksi
Poliittinen historia
Filosofian, poliittisen historian ja valtio-opin laitos

Yleiskuvaus

Luento-opetus 22 t, kerran viikossa (pe) klo 10:15-11:45, seminaarihuone 299 Publicum 2. krs

Siirtolaisuuteen liittyvät kysymykset ovat olleet olennainen osa yhteiskunnallista keskustelua Euroopassa ja maailmassa toisen maailmansodan jälkeisellä kaudella. Erilaiset muuttoliikkeet ovat seuranneet toisiaan ja ruokkineet yhteiskunnallisia pohdintoja muun muassa työvoiman liikkuvuudesta, kansainvälisestä suojelusta, rajavalvonnasta, kansalaisuudesta ja integraatiosta. Opintopiirissä tutustutaan siirtolaisuuden historiaan ja politiikkaan liittyvään tieteelliseen ja poleemiseen kirjallisuuteen sekä keskustellaan ja väitellään aineistojen pohjalta. Siirtolaisuuspolitiikan tutkimuksen käsitteisiin ja kirjallisuuteen perehdytään opiskelijoiden esiintymis- ja kirjoittamistaitoja sekä lähdekriittistä lukemista kehittäen.

Opintopiiri toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Kukin opiskelija alustaa vuorollaan valitsemastaan teemasta tekemällä 10–15 minuutin PowerPoint-esityksen, joka toimii avauksena seminaarin keskustelulle. Teemat ja niihin liittyvät aineistot jaetaan ryhmän ensimmäisessä kokoontumisessa. Lisäksi kukin toimii vuorollaan yhden alustuksen kommentaattorina. Opiskelijat kirjoittavat kokoontumisissa käsitellyistä kirjallisista aineistoista kustakin aihetta pohdiskelevan 1 sivun esseen (yhteensä max. 10 kpl), jotka palautetaan opintopiirin vetäjälle etukäteen ennen kunkin aineiston opintopiirikäsittelyä.

Koska kurssin toteuminen ja opiskelu perustuu aktiiviselle paikallaololle ja keskustelulle, kurssilla on läsnäolopakko ensimmäisestä kokoontumisesta lähtien. 

Arvosanassa painottuvat alustuksen ja opponoinnin lisäksi aktiivisuus ryhmäkeskustelussa sekä pohdiskeleva ote kirjallisissa tehtävissä.

Opintopiiriin mahtuu 8-10 opiskelijaa. Poliittisen historian pääaineopiskelijat, joilla on perusopinnot suoritettuna ovat etusijalla.

Ilmoittautuminen

Kurssille on ilmoittauduttava etukäteen NettiOpsussa. Ilmoittautuminen avautuu 1.12.2015 klo 06.00 ja sulkeutuu 4.1.2016 klo 23.59.

Vastaava opettaja

Matti Välimäki
mtaval[ät]utu.fi

Opetus

8.1.2016 – 18.3.2016
Lukupiiri 20 t
Pe 8.1.2016 - 18.3.2016 viikoittain klo 10.15-11.45, seminaarihuone 299 Publicum 2. krs