Uusi opinto-opas (sisältäen myös opetusohjelmat) lukuvuodelle 2018-2019 sijaitsee osoitteessa https://opas.peppi.utu.fi . Tältä sivustolta löytyvät enää vanhat opinto-oppaat ja opetusohjelmat.
The new study guide (incl. teaching schedules) for academic year 2018-2019 can be found at https://studyguide.utu.fi. This site contains only previous years' guides.
HUOM! Lukuvuosien 2016-18 opinto-oppaassa kuvatut KTM-tutkinto-ohjelmat koskevat ainoastaan vsk. 2014 ja myöhemmin aloittaneita. Ennen syksyä 2014 opintonsa aloittaneiden opiskelijoiden tulee tarkastaa heidän KTM-tutkintovaatimuksensa intrasta. Oppaan opintojaksokuvaukset on kuitenkin suunnattu kaikille opiskelijoille.
Turun kauppakorkeakoulusta valmistuneella kauppatieteiden maisterilla on kyky toimia yritysten ja talouden johtotehtävissä, hän osaa ratkaista kauppa- ja taloustieteellisiä ongelmia kriittisesti valittujen analyyttisten työvälineiden avulla, muotoilla perusteltuja väittämiä ja osallistua rakentavaan keskusteluun suullisesti ja kirjallisesti, sekä työskennellä globaaleissa ja virtuaalisissa tiimeissä. Hänellä on vastuullinen ja tulevaisuusorientoitunut ajattelutapa.
KTM-tutkinto-ohjelman suorittaminen antaa erinomaiset valmiudet laskentatoimen ja rahoituksen asiantuntijalle vastuullisissa ja erittäin vaativissa talous- ja rahoitusjohdon tehtävissä toimimiseen. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset kansainvälisten yritysten talous- ja rahoitusjohdon tehtävät sekä vaativat asiantuntijatehtävät, kuten auktorisoitu tilintarkastaja, sijoitus- tai luottoanalyytikko.
KTM-tutkinto-ohjelmassa opiskelija syventää laskentatoimen ja rahoituksen tietojaan ja taitojaan. Tutkinto-ohjelmassa opiskelija valitsee yhden kolmesta erikoistumissuunnasta: tilinpäätösinformaatio ja tilintarkastus, johdon laskentatoimi tai rahoitus. Varsinkin työelämän kannalta ko. erikoistumissuuntia ja niiden teemoja voidaan luonnehtia seuraavasti:
Tilinpäätösinformaatio ja tilintarkastus
- tilinpäätösinformaation tuottaminen eri sidosryhmille (mm. kirjanpito ja tuloslaskenta, tilinpäätös- ja verosuunnittelu) ja yhteiskuntavastuun raportointi
- kansainvälinen laskentatoimi (mm. IFRS, konsernilaskenta, rahavirtalaskenta)
- tilinpäätösanalyysit
- tilintarkastus
Johdon laskentatoimi
- yrityksen toiminnan operatiiviseen ja strategiseen ohjaukseen, suunnitteluun ja tarkkailuun, liittyvä laskentatoimi (mm. budjetointi, kustannuslaskenta ja -johtaminen, vastuualuelaskenta, suoritusmittaus sekä laskenta- ja palkitsemisjärjestelmät)
- yritysorganisaation eri tasoilla tapahtuvaa päätöksentekoa tukeva laskentatoimi (mm. investointilaskenta, strateginen suunnittelu, tuotannolliset vaihtoehtolaskelmat ja hinnoittelulaskelmat)
- business controller -roolimalliin liittyvä koulutus
Rahoitus
- rahoitusmarkkinat, sijoitustoiminta ja arvopapereiden hinnoittelu
- yritysrahoituksen kysymykset
- riskienhallinta ja johdannaisinstrumentit
KTM tutkinnon erikoistumissuunnasta: Rahoituksen erikoistumissuunnan valinneet (tai valintaa harkitsevat) valitsevat KTK-tasolla sivuaineekseen joko taloustieteiden kvantitatiiviset menetelmät tai taloustieteen, kuitenkin niin, että valittuihin sivuaineopintoihin on sisällytettävä ekonometrian perusteet -kurssi (koodilla TKM7 tai KT35).
Aineen henkilökunta on tavattavissa vastaanottoaikoina tai erikseen sovittuina ajankohtina. Opintojaksojen vastuuhenkilöiltä saa tietoa yksittäisten kurssien sisällöstä. KTM-tutkinto-ohjelman erikoistumissuuntien sisällöstä ja vaatimuksista vastaavat ko. suuntien professorit. Opintojen rakennetta koskevissa kysymyksissä voi tarvittaessa kääntyä myös laskentatoimen ja rahoituksen laitoksen amanuenssin puoleen.
LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN PÄÄAINEOPISKELIJOIDEN KIINTIÖ
Laskentatoimeen ja rahoitukseen otetaan vuosittain enintään 65 pääaineopiskelijaa. Mikäli pääaineopiskelijoita ilmoittautuu yli 65, joudutaan opiskelijamäärää karsimaan.
HT-/KHT ja JHT-TUTKINNON OPINTOVAATIMUKSISTA
Laskentatoimessa ja rahoituksessa voidaan suorittaa HT/KHT-tutkintoa sekä JHT-tutkintoa varten vaadittavat opinnot.
HT-tutkinnon vaatimukset täyttääkseen on suoritettava vähintään 52 op laskentatoimen ja rahoituksen opintoja. HT-tutkinnon aihealuevaatimukset tilintarkastuksen, laskentatoimen ja rahoituksen opintojen osalta täyttyvät suorittamalla laskentatoimessa ja rahoituksessa aine- ja syventävien opintojen osana tarjolla olevat tilintarkastuksen opintojaksot: LR11 Tilintarkastuksen perusteet (4 op), LRS3 Laskentatoimen ja rahoituksen erityiskysymyksiä (Tilinpäätösinformaatio ja tilintarkastus -ryhmä) (4 op), LRS6 Tilintarkastuksen teoria ja käytäntö (6 op) ja LRS8 ATK-avusteinen tilintarkastus ja järjestelmätarkastus (4 op).
(Päivitetty 10.2.2017)JHT-tutkinnon aihealuevaatimukset täyttääkseen tulee edellä mainittujen opintojen lisäksi suorittaa julkisyhteisöihin liittyviä opintoja vähintään 16 op julkishallinnon laskentatoimen ja julkishallinnon sääntelyn asiakokonaisuuksista. LR:n osalta tarjolla on LR07,1 Julkisen sektorin laskentatoimi (2 op). Osan vaadittavista opinnoista voi suorittaa toisessa korkeakoulussa.
JHT-tutkintoon ei vaadita julkissektorin opintoja, jos hakijalla on vähintään 1,5 vuoden kokemus julkishallinnon ja -talouden tarkastustehtävistä.
KHT-tutkintoon hakevilta ei vaadita lisäopintoja. KHT- ja JHT-hakijoilta vaaditaan edelleen ylempi korkeakoulututkinto.
Tilintarkastuksen, laskentatoimen ja rahoituksen opintojen osalta voidaan suorittaa myös vaihtoehtoisia kursseja. Vaihtoehtoisista kursseista tulee neuvotella tapauskohtaisesti aineen koulutussuunnittelijan kanssa. Tilintarkastajan ammattitutkintoon pääsy edellyttää lisäksi mainitussa asetuksessa säädettyjä yritysjuridiikan opintoja sekä yleisopintoja. Lisätietoja TuKKK:n internet-sivuilta: http://www.utu.fi/fi/yksikot/tse/opiskelu/Sivut/htjajhtvastaavuustodistukset.aspx